• Jouw ideale thuiswerkplek
  • Jouw ideale thuiswerkplek

Thuiswerken


Thuiswerken: de perfecte thuiswerkplek
Op kantoor heeft veel kantoorpersoneel het al goed voor elkaar. Het beeldscherm is op de juiste hoogte, men heeft een goede bureaustoel en het bureau is op de goede hoogte ingesteld. Maar hoe kun je nu thuis werken op een gezonde en ergonomische manier?

Via onderstaande freelearning-link kun je jouw eigen thuiswerkplek beter inrichten:
Voorkom klachten bij thuiswerken
Een goede thuiswerkplek
In deze tijd is het belangrijk om je werkplek thuis goed in te richten. Dit voorkomt lichamelijke klachten. Op kantoor is je werkplek al vaak aangepast aan jou. De zithoogte, bureauhoogte, de muis en muispad en beeldscherm zijn in de meeste gevallen daar al goed ingesteld.In de huidige tijd wordt er vaak vanuit huis gewerkt, maar hoe maak je nu de ideale thuiswerkplek? Onderstaand vind je een aantal adviezen waar je op moet letten om thuis te kunnen werken met een gezonde houding.

Bureau
In veel gevallen zijn eet- of salontafels niet de ideale plek om aan te werken. Als het mogelijk is geniet het werken aan een bureau op de juiste hoogte de voorkeur.

Bureaustoel
Een gewone stoel is niet geëigend om meerdere uren op te zitten voor beeldschermwerk. Kies indien mogelijk ervoor om een goede bureaustoel op jouw thuiswerkplek neer te zetten.

Beeldscherm
Langdurig werken met een laptop kan zorgen voor nekklachten en schouderklachten. Hiervoor zijn aanpassingen mogelijk: met laptopsteun, een aparte muis en toetsenbord werk je een stuk gezonder. Op deze manier blijven je rug, nek en schouders ontspannen de beeldschermwerkzaamheden. Let er ook even op waar je zit en geen directe reflectie van licht in je beeldscherm hebt.

Een goede werkplek thuis:
Neem voldoende pauzes:neem met regelmaat een een micro-pauze van 10 tot 15 seconden(even opstaan en bewegen en rekken). Probeer daarnaast om de 45-60 minuten een minipauze van 3 tot 5 minuten te nemen. Normaliter zou je ook samen met de je collega’s even koffie, thee of water halen.

Opgeruimd werken:
Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om te werken en dat je alles logisch neerlegt en makkelijk kunt vinden en pakken vanaf je werkplek maar ook de ruimte hebt voor de muis en toetsenbord om goed te werken aan je beeldscherm.