• De muis Op zoek naar de ideale oplossing

De muis

Wat is de ideale oplossing?

Zowel op de werkplek als thuis is een ergonomische werkplek erg belangrijk bij het voorkomen van een muisarm en RSI in het algemeen.

Tijdens het werken met toetsenbord en muis is het belangrijk dat de arm voldoende ondersteund wordt. Hiervoor is het essentieel dat er gebruik wordt gemaakt van een ergonomische mousepad.
Zonder deze ergonomische mousepad zijn de meeste ergonomische muizen ook niet effectief om klachten te verminderen of te verhelpen.
Men zou ook gebruik kunnen maken van een goede armlegger aan de bureaustoel of een losse armsteun. Al deze oplossingen verlagen de spierspanning in arm en schouder en bevordert het comfort. Een polssteun helpt bij het in een rechte positie houden van de pols tijdens het typen en kan gebruikt worden om tussendoor even uit te rusten.


Er zijn diverse soorten computermuizen beschikbaar. Voorbeelden zijn de trackball, de handschoenmuis en de meest verkochte en de meest gangbare ergonomische muis: de verticale muis.
Deze is, zoals de naam al doet vermoeden, gericht op een verticale houding waardoor de handpalm weer op een natuurlijke manier naar beneden wordt gericht en zorgt er voor dat de spieren in de onderarm op een natuurlijke manier constant aangespannen worden wat weer zorgt voor verlaging van de spierspanning.

Naast deze ergonomische muizen zijn er ook vele andere oplossingen en keuzes mogelijk.
Via de onderstaande link is een klein overzicht van verschillende soort muizen te vinden. Er zijn oneindig veel soorten ergonomische oplossingen maar in het overzicht kun je de voor- en nadelen zien. Aan de hand van de klachten en doelstellingen is het makkelijker een keuze voor een bepaalde oplossing.